szerda, május 04, 2011

Tunemezeles tutorial

A tunemezelessel (needlefelting) nem olyan regen kezdtem el foglalkozni. Nem is vagyok nagy szakertoje, tenyleg csak a legalapvetobb dolgokat ismerem. Onallo dolgot nem is keszitettem meg ezzel a technikaval, csak horgolt, kotott dolgok diszitesere szoktam hasznalni. Azt szeretnem bemutatni, hogyan lehet egy horgolt figuranak szemet es egyeb dolgokat kesziteni varras ill. himzes nelkul.

Amire szukseg lesz:
- egy horgolt vagy kotott figura (nalam egy sajat tervezesu bagoly)
- gyapju, roving vagy top kulonbozo szinekben
- nemezelotu
- ollo


Elkeszites menete:
1. Fekete gyapjubol levagunk ket kicsi csikot es kicsi golyova sodorjuk. Akkorak legyenek kb. amekkora szemet szeretnenk kesziteni.


2. A megfelelo helyre tesszuk es a nemezelotuvel elkezdjuk bokodni, kozben ugyelunk arra, hogy kor alaku es a kivant meretu maradjon. Addig kell bokodni amig sima feluletet kapunk, azaz filcesedik.


3. Elkeszitjuk ugyanigy a masik szemet is.



4. Feher gyapjubol csikot vagunk ami korbeeri a fekete szemet.


5. Elkezdjuk ezt is bokodni, belulrol kifele haladva, korbe-korbe. Vigyazunk, hogy a fekete reszre ne menjunk ra es hogy megmaradjon a kor ive.


6. Addig bokodjuk amig az egesz gyapju befilcesedik.


7. Ha nem eleg nagy a feher kor, vagy tul vekony lett a reteg es kilatszik a horgolas, akkor rakunk meg ra gyapjucsikot es azt is rafilcesitjuk. Addig csinaljuk amig el nem erjuk a kivant nagysagot. Nalam is latszik, hogy eloszor kicsi lett.


8. Elkeszitjuk a masik szem korul is. Ha szukseges, akkor igazitunk mindket szemen, hogy egyformak legyenek.


9. Sarga gyapjubol levagunk egy kis darabot, golyova sodorjuk es a csor helyere rakjuk. Haromszog alakba bokodjuk, szinten filcesedesig.


10. A vegen drapp gyapjubol levagunk egy csikot, kigyova sodorjuk es a szem felso felere bokodjuk. Ezen kivul a fantaziankra van bizva, hogy meg mit es hova keszitunk. Lehet neki labat rakni, vagy disziteni a testet, szarnyat.


Mielott belevagnank egy dologra fel szeretnem hivni a figyelmet: VIGYAZZ, HOGY NE SZURD A KEZEDBE A TUT, AMIKOR BOKODOD A GYAPJUT!!! Ha lapos dolgot dekoralsz tunemezelessel, akkor celszeru vasarolni specialis szivacstomb alatetet hozza. Igy elkerulheto a baleset es szebben lehet a mintat elkesziteni. Ha viszont 3D-s figurat dekoralsz, akkor figyelj ra, hogy ne bokd at a gyapjut a figura tuloldalara.

Jo bokogetest mindenkinek! Remelem sikerult ertheto es hasznalhato leirast keszitenem. A bagoly elkeszitesenek a leirasa hamarosan megvasarolhato lesz! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése