csütörtök, április 14, 2011

Martin uszni tanul

Elotte azonban a bizonyitek Mariannak, hogy Harry tenyleg sirt. :)


Es akkor az uszasrol.
Martin ma volt 3. napja uszni, osszesen masfel orat. Itt Angliaban ugy tunik teljesen mas modszerrel tanitjak a gyerekeket uszni, mint pl. amikor en tanultam ovodas koromban. Bar lehet azota Mo-on is valtoztak a dolgok. Szoval itt ugy van, hogy akik egyaltalan nem tudtak uszni, csak karuszogumival mehettek a vizbe es minden feladathoz kismeretu uszodeszkat is hasznaltak. Ketfele uszasmodot tanulnak jelenleg, hatuszast es gyorsuszast, de ugy, hogy a fejuk kinnt van a vizbol. A deszkat hatuszasnal a mellkasukhoz kell szoritaniuk, gyorsuszasnal pedig egyik kezukkel usznak, a masik kezukben pedig tartjak a deszkat es ezt cserelgetik.
Martin termeszetesen karuszogumis lett. A gyorsuszas nem tetszik neki, mert belelapatolja a vizet az arcaba. A hatuszast viszont nagyon szereti es jol is megy neki. Amig elso nap teljes felszerelessel uszott egyedul, ugy a masodik nap mar nem kellett neki a deszka. Harmadik nap pedig, mint a videon is latszik, az oktato kidobja a vizbol a karuszokat es minden nelkul, teljesen egyedul uszik haton!!! Total ledobbentunk es nagyon buszkek vagyunk Martinra. Persze O is magara, mert az oktato megdicserte es hivott minket telefonon, hogy szerinte lenne ertelme folytatnia az uszast, mert ugyes. Amikor megkerdeztuk tole, hogy szeretne-e jarni, egyertelmu IGEN volt a valasza, igy beiratjuk.
Es akkor jojjon a video, a minosegert elnezest kerek, telefonnal keszult. (A video elso reszeben meg karuszoval, majd minden nelkul uszik.)


Ma sutottem egy egyszeru es nagyon finom sutemenyt. Legalabbis annak finom, aki szereti a mazsolat, mert ebben van belole boven. Ez az egyik olyan sutemeny amit az angolok legtobbszor elkeszitenek, amolyan tradicionalis suti az 5 orai tea melle. Mi is tejes teaval szeretjuk a legjobban. Ime a recept:

Angol mazsolas kalacs:
1 bogre tej
1 bogre cukor
1 bogre mazsola (masfel is mehet nyugodtan)
4 oz (kb 110 gramm) margarin
2 bogre liszt
sutopor
1 tojas

Kimerjuk a hozzavalokat. Tuzhelyre rakunk egy labast, beleontjuk a tejet, cukrot, mazsolat, margarint es addig melegitjuk folytonos keveres kozben amig felolvad a margarin es a cukor. Lekapcsoljuk es allando keveres mellett hozzaadjuk a tojast es a lisztet a belekevert sutoporral. Addig kell keverni amig minden elkeveredett benne rendesen. Nem kell megijedni a csomoktol, kicsit tovabbkeverve teljesen eltunnek. Kibelelt vagy vajazott-lisztezett tortaformaba, esetleg tepsibe ontjuk. Elomelegitett sutoben, 200 fokon ( gaz 4-es fokozat) aranybarnara sutjuk. A recept 45 percet ir, de az ido attol fugg, hogy milyen formaju tepsiben sutjuk ill. fugg a sutotol is. Erdemes tobbszor ellenorizni (tuproba).
En kismeretu (kb 12cm-es) tortaformaban sutottem es 1 ora kellett neki. Felszeleteles elott erdemes megvarni amig kihul. En nem igy csinaltam, a fotozas miatt forron vagtam a szeletet es azert hullott szet.... latszik is a kepen.
Jo etvagyat!

2 megjegyzés:

  1. Szió! Harry sírósan is édi!!!:)
    Martin nagyon ügyi, mint egy kis halacska! Érdekes, hogy pólóban úszkálnak...
    Hmmmm, jól néz ki a süti!!! ...és nem is tűnik olyan bonyolultnak - talán nekem is sikerülne!:D
    Puszi Nektek! M.

    VálaszTörlés
  2. Hi!

    He is very clever! Well done! ..and the recepie looks great, and thanks for it, I'll try it for sure.

    VálaszTörlés