szombat, április 30, 2011

Royal wedding

Ma altalanos munkaszuneti napot rendeltek el William Herceg es Catherine eskuvoje miatt. Igy Martin a majdnem 3 hetes tavaszi szunet utan 2 napot volt iskolaban, es most megint nem megy 4 napot. Igy konnyu iskolasnak lenni, bezzeg a mi idonkben......
Az egesz orszag unnepelt ma, rengeteg helyen allitottak fel sorsatrakat es ingyen etellel, itallal kinaltak az embereket. Annyira jo volt latni, ahogy az emberek boldogan unnepeltek a hazassagkotest. Latszik rajtuk, hogy szeretik a Kiralynot es a csaladjat.
Az iskolaban is termeszetesen ez volt a 2 nap temaja. Martin ezeket keszitette a "nagy nap" emlekere:

William es Catherine papirbabot


es Royal Wedding-es papirtanyert. :)


Mi nem unnepeltunk. A lakokocsinkbol mentek el ma a vendegek es jottek az ujak, igy takaritani voltunk. En felmentest kaptam a mai napra. Sot, mielott indultunk meg kellett igernem, hogy a lakokocsi elott fogok ulni es pihenni, csak azzal a feltetellel mehettem el. Nehez volt megallni, hogy ne segitsek, de a mult heti takaritasban tenyleg tulhajtottam magam es utana mindenem iszonyuan fajt, a morfiumtol sem akart elmulni. :(  Igy elkezdtem kotni magamnak egy nagyon vekony csipketakarot. Mivel a kateter miatt nem huzok rovid, sot terdnadragot sem, viszont a hosszuba belesulok, igy gondoltam egy vekony lepel apol es eltakar. Szep is, ved a nap ellen is valamennyire es ami a lenyeg, nem latszik a kateterem. Csak nehogy vege legyen a nyarnak mire elkeszulok vele..... :) Megint rengeteg dolgot csinalok egyszerre.
Itt tartok csak, de igyekszem.


Tartozom meg a husvet elotti nyaralas beszamolojaval ill. kepeivel is, igerem potolom!

csütörtök, április 14, 2011

Martin uszni tanul

Elotte azonban a bizonyitek Mariannak, hogy Harry tenyleg sirt. :)


Es akkor az uszasrol.
Martin ma volt 3. napja uszni, osszesen masfel orat. Itt Angliaban ugy tunik teljesen mas modszerrel tanitjak a gyerekeket uszni, mint pl. amikor en tanultam ovodas koromban. Bar lehet azota Mo-on is valtoztak a dolgok. Szoval itt ugy van, hogy akik egyaltalan nem tudtak uszni, csak karuszogumival mehettek a vizbe es minden feladathoz kismeretu uszodeszkat is hasznaltak. Ketfele uszasmodot tanulnak jelenleg, hatuszast es gyorsuszast, de ugy, hogy a fejuk kinnt van a vizbol. A deszkat hatuszasnal a mellkasukhoz kell szoritaniuk, gyorsuszasnal pedig egyik kezukkel usznak, a masik kezukben pedig tartjak a deszkat es ezt cserelgetik.
Martin termeszetesen karuszogumis lett. A gyorsuszas nem tetszik neki, mert belelapatolja a vizet az arcaba. A hatuszast viszont nagyon szereti es jol is megy neki. Amig elso nap teljes felszerelessel uszott egyedul, ugy a masodik nap mar nem kellett neki a deszka. Harmadik nap pedig, mint a videon is latszik, az oktato kidobja a vizbol a karuszokat es minden nelkul, teljesen egyedul uszik haton!!! Total ledobbentunk es nagyon buszkek vagyunk Martinra. Persze O is magara, mert az oktato megdicserte es hivott minket telefonon, hogy szerinte lenne ertelme folytatnia az uszast, mert ugyes. Amikor megkerdeztuk tole, hogy szeretne-e jarni, egyertelmu IGEN volt a valasza, igy beiratjuk.
Es akkor jojjon a video, a minosegert elnezest kerek, telefonnal keszult. (A video elso reszeben meg karuszoval, majd minden nelkul uszik.)


Ma sutottem egy egyszeru es nagyon finom sutemenyt. Legalabbis annak finom, aki szereti a mazsolat, mert ebben van belole boven. Ez az egyik olyan sutemeny amit az angolok legtobbszor elkeszitenek, amolyan tradicionalis suti az 5 orai tea melle. Mi is tejes teaval szeretjuk a legjobban. Ime a recept:

Angol mazsolas kalacs:
1 bogre tej
1 bogre cukor
1 bogre mazsola (masfel is mehet nyugodtan)
4 oz (kb 110 gramm) margarin
2 bogre liszt
sutopor
1 tojas

Kimerjuk a hozzavalokat. Tuzhelyre rakunk egy labast, beleontjuk a tejet, cukrot, mazsolat, margarint es addig melegitjuk folytonos keveres kozben amig felolvad a margarin es a cukor. Lekapcsoljuk es allando keveres mellett hozzaadjuk a tojast es a lisztet a belekevert sutoporral. Addig kell keverni amig minden elkeveredett benne rendesen. Nem kell megijedni a csomoktol, kicsit tovabbkeverve teljesen eltunnek. Kibelelt vagy vajazott-lisztezett tortaformaba, esetleg tepsibe ontjuk. Elomelegitett sutoben, 200 fokon ( gaz 4-es fokozat) aranybarnara sutjuk. A recept 45 percet ir, de az ido attol fugg, hogy milyen formaju tepsiben sutjuk ill. fugg a sutotol is. Erdemes tobbszor ellenorizni (tuproba).
En kismeretu (kb 12cm-es) tortaformaban sutottem es 1 ora kellett neki. Felszeleteles elott erdemes megvarni amig kihul. En nem igy csinaltam, a fotozas miatt forron vagtam a szeletet es azert hullott szet.... latszik is a kepen.
Jo etvagyat!

szerda, április 13, 2011

Termeszetes barna es festett narancs

Megvasaroltuk egy Shetland baranynak az egesz gyapjubundajat. Fehernek arultak. Ebbol a gyapjubol keszult ez a fonal....


Eloszor azt gondoltam valami tevedes soran barna gyapju keveredett a feher koze, de utanaolvastam. Kiderult, hogy a Shetland barany az, amelyiknek a bundajan a legtobb szin megtalalhato, marmint a barna arnyalatai kozul, es ez a barany letezik a legtobb szinben. 
A baranynak a "szoknyajat" hasznaltam fel ehhez a fonalhoz, mert keptelenseg volt kartolni, igy csak szethuzogattam a gyapjut es ugy fontam. Ez az elso olyan fonalam amibol annyi keszult, hogy mar lehet belole kotni kisebb dolgokat. 
Ez a fonal meg nem elado, sapkat szeretnek kotni belole, amit egy jovobeli gyerekfotozashoz szeretnek majd hasznalni. Emiatt vastagabbra es  kulonleges texturajura szerettem volna csinalni, ami nem volt nehez, mert a kartolas elhagyasa miatt eleg maceras volt szethuzogatni vekonyra a gyapjut. Az atmenetes vastagsag miatt a cernazasnal a kulonbozo vastagsagok talalkozasanal hullamos lett a fonal, ami nekem kulonosen tetszik benne. Kivancsi vagyok hogy fog kinezni a sapka amit kitalaltam belole. Termeszetesen majd megmutatom, ha kesz lesz. A fonal 7.5 dkg lett es 70 meter. Mondtam, hogy vastag.... :)

Mult heten ismet ellatogattam Sue-hoz. Ez alkalommal kicsit zsufoltra sikerult a talalkozo, mert az alapban eltervezett festesen kivul megmutatta hogy kell hasznalni a kartolo dobot es gyakoroltuk a fonast is. Volt par fogas amit total elfelejtettem..... 
Festettunk gyapjutincseket, sarga-piros-kek festekkel mikroban, amibol eleg fura dolog lett. Amikor kivettuk a mikrobol fekete volt az egesz, majd az oblitesek utan elkezdtek elobukkanni a szinek. Meg sem lehetett szamolni hanyfele szin keveredett ki a festes soran. Osszekartolas utan egy zoldes-szurkes-kekes batt lett belole. Kepet keszitettem rola, de nem rakom fel, mert egyaltalan nem olyan, mint a valosagban, de meg csak kicsit sem hasonlit ra. Azt hiszem a gyapju ill. fonalak fotozasahoz elo kell vennem a profi gepemet.
Ezen kivul festettunk fonalat is. Megmutatta Sue, hogy kell a kezi festesu fonalat egyszerubben, mikroban es kis helyen elkesziteni. Ezt a fonalat Sue fonta es ket lepcsoben festettuk pirossal es sargaval. Ez lett belole, nekem tetszik. 

kedd, április 12, 2011

Soha veget nem ero szunet

Nem kell semmi rosszra gondolni, Martinnak kezdodott el a tavaszi szunet penteken es aprilis 27-en mennek legkozelebb iskolaba. Jo hosszu szunet lesz, majdnem 3 het.
Beirattuk egy egyhetes uszastanfolyamra, ezen a heten kell mennie minden delelott fel orat. Persze ennyi ido alatt tuti nem fog megtanulni uszni, de arra tokeletes lesz, hogy meglassuk tetszik-e neki az uszas. Ha igen, akkor beiratjuk a szunet utan indulo, nyar vegeig tarto tanfolyamra, ami heti egy alkalommal 1-1 ora lesz. Ma sikerelmenye volt, meglatjuk mi lesz het vegeig. :)

Elkeszultek a fotok Harry-rol, nagyon boldogok voltak a szulok es teljesen le voltak dobbenve, hogy a szinte vegig sirt fotozasbol ennyi kepet sikerult keszitenem. El sem tudom mondani milyen jo erzes volt latni, hogy oromet tudtam okozni. Ime egy mix a fotok egy reszebol:

 Es megegy raadas: